Iarna vine, ce face asociatia de proprietari?

asociatia de proprietari

Iarna vine, ce face asociatia de proprietari?

Iarna se apropie. Frigul incepe sa ne constranga din toate partile si vom ajunge in stadiul de a face calcule pentru a vedea cat ne va costa caldura in lunile ce urmeaza, cat ar fi adaosul la intretinerea obisnuita.. Dar acest lucru va ramane a fi de vazut la sfarsitul lunii, atunci cand persoanele importante din cadrul Asociatiei de proprietari vor realiza calculele fiecarui apartament in parte.
Astfel, curiozitatea ne face sa ne mai intrebam care mai sunt atributiile asociatiilor de proprietari in anul 2017, cu toate ca ne apropiem de final.
Pentru a intelege mai pe indelete acest concept de ‘asociatie de proprietari‘, o vom defini impreuna ca fiind o persoana juridica ce ia asupra sa mai multe responsabilitati privitoare la o cladire cu locuinte. Fiind constituita din proprietarii acestora, asociatia poate sa angajeze anumite persoane care sa se ocupe de administrare, contabilitate, precum si alte responsabilitati care se regasesc in administrare. Este evident faptul ca asociatia are obligatia de a organiza o contabilitate perfecta in raport cu legislatia in vigoare si de a fi transparenta fata de locatarii imobilului respectiv.

Din punct de vedere legislativ, mai exact, conform Legii nr. 230/2007, Asociatia de Proprietari “este o forma de asociere autonoma si nonprofit a majoritatii proprietarilor dintr-un condominiu” care se ocupa cu administrarea si gestionarea proprietatilor comune, putand impune obligatii pentru toti proprietarii din respectivul conglomerat de locuinte. Actul normativ aduce in custodia asociatiei o serie de obligatii ce trebuie indeplinite inainte de a aduce in fata locatarilor anumite actuni.

Pentru buna desfasurare a lucrurilor intr-un mediu armonios si pentru ca toate sa mearga ‘ca pe roate’ este nevoie de anumite sedinte periodice, la care, sa zicem, prezenta ar fi sau nu ar fi obligatorie. Insa, intervine acel ‘dar’ in legatura cu prezenta la intrunirile organizate de asociatie, iar atunci trebuie organizata o Adunare Generala, o sedinta cu prezenta obligatorie, a tuturor celor care locuiesc intr-un imobil cu apartamente.

Dupa adunarea generala de constituire a asociatiei de proprietari, este obligatorie prezenta, cel putin o data pe an, in primul trimestru, la adunarea generala a proprietarilor membri ai asociatiei (alcatuita din toti proprietarii membri ai acesteia).

No Comments

Post A Comment