Adunarea generala, care-i rostul ei?

Cu totii vrem sa avem un trai decent alaturi de vecinii nostri, sa traim fiecare in pace si liniste alaturi de cei dragi. De asemenea, fiecare dintre noi doreste bunastare in perimetrul domiciliului si in exterior acestuia. Astfel, este nevoie de un comitet al asociatiei de proprietari care sa organizeze intalniri/sedinte periodice, printre care si o Adunare Generala, la care toti membri sa fie prezenti, pentru a aduce solutii la problemele existente in cadrul imobilului si in viata locatarilor.

Astfel, referitor la adunarea generala, legea prevede: “Adunarea generala ordinara se convoaca fie de presedintele asociatiei de proprietari, fie de comitetul executiv. Pentru situatii speciale sau de maxima urgenta, adunarile generale extraordinare ale asociatiei pot fi convocate oricand de catre comitetul executiv sau de catre cel putin 20% din numarul proprietarilor membri pe care ii are asociatia de proprietari“.

Avizierul blocului va fi folosit pe post de canal de strigare al spiritului civic deoarece, pentru ca deciziile pe care adunarea generala le propune sa fie luate in conformitate cu legea in vigoare si sa aiba obligativitate pentru toti proprietarii, trebuie sa fie prezenti personal sau printr-un reprezentant legal cel putin jumatate plus unu dintre membrii asociatiei.

Daca in prima faza, la prima strigare de convocare in echipa asociatiei de proprietari nu s-a strans majoritatea, atunci adunarea va fi reconvocata si numai in situatia in care nici in cea de-a doua adunare nu s-a strans majoritatea ceruta, deciziile pot fi adoptate indiferent de numarul celor prezenti. In astfel de situatii, deciziile sunt caracter de obligativitate pentru cei prezenti, dar si pentru ceilalti, deciziile luandu-se prin votul majoritatii celor prezenti.

Astfel, asociatia isi va vota presedintele, acesta urmand sa se preocupe de modul in care va reprezenta asociatia in derularea contractelor si in relatiile cu tertii, asumandu-si obligativitati in numele acesteia. Totodata, presedintele are ca atributii supravegherea si urmarirea aplicarii hotararilor adunarii generale, respectarea prevederilor prezente in statut si acordul de asociere, precum si aplicarea deciziei comitetului executiv.

Pentru a conchide pe larg obligativitatile unei asociatii de proprietari, vom afirma in conformitate cu Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007, aprobate din HG nr. 1.588/2007, proprietarii membri ai asociatiei au obligatia “sa ia masuri, in cadrul asociatiei, pentru modernizarea, consolidarea, reabilitarea termica, precum si pentru cresterea performantei energetice a cladirii”.

No Comments

Post A Comment